Door de verbreding van de functie van de Buurtsportcoach (en ook van andere sport- en gezondheidsprofessionals) is kunnen werken in een netwerkomgeving steeds belangrijker geworden. Het behalen van resultaat is meer en meer afhankelijk van goede samenwerking met partijen met ieder hun eigen belang. Deze training geeft je tools in handen om goed te kunnen functioneren in een dynamische netwerkomgeving.
Het aanmeldformulier vind je onderaan deze pagina.
Doel
Bevorderen van de vaardigheden van de Buurt Sport Coach in het speelveld van netwerksamenwerking.
Inhoud
Herken jij ook dat sport en bewegen steeds belangrijker wordt in netwerken die zich richten op preventie en het bevorderen van gezondheid? En dat je werk zich steeds vaker afspeelt in een netwerkomgeving? Dan is deze training wat voor jou!
Je krijgt een aantal praktisch toepasbare tools in handen die je inzicht geven in het opzetten van een netwerk en het vlot trekken van de samenwerking wanneer deze dreigt vast te lopen. Na een korte inleiding ga je (vaak in kleine groepjes) direct aan de slag met vraagstukken uit je eigen praktijk. Denk daarbij aan onduidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheden, tegengestelde belangen of verlies van betrokkenheid en commitment. Of je nu zelf sturing moet geven aan het netwerk of er werkzaam in bent, in beide gevallen geeft deze training je handvatten. De training is zowel geschikt voor coördinatoren (profiel D) als voor BuurtSportCoaches (profiel C).
Programma
- Welkom en kennismaking (even kort stilstaan bij het programma waarin voor iedere tool geldt dat er gewerkt wordt met een combinatie van de theorie en eigen casuistiek)
- Inhoud en achtergrond, Rood en Blauw organiseren (ken je vertrekpunt om je proces goed te starten en in te richten),
- de Netwerkanalyse (in kaart brengen van de basisrollen in je netwerk en zicht krijgen op de sterktes en zwaktes van je netwerk),
- de Initiatievenspiraal (in welke stappen doorloop je het samenwerkingsproces in de juiste volgorde en organiseer je alle competenties die nodig zijn om tot resultaat te komen),
- de Netwerkflow (hoe behoud je de energie in je netwerk en onderken je de waarde van ieders bijdrage),
- het PIN model (inzicht in de belangen en behoeften van de spelers in je netwerk en hoe je weerstand kunt overwinnen) en dan de afronding (inzoomen op wat ieder geleerd heeft door deze dag de theorie te hebben gecombineerd met de eigen praktijk).
Trainers
De trainers van Werken met Netwerken zijn Nicoline Waanders en Monique Kroes.
Beide trainers hebben naast hun ervaring als trainer, procesbegeleider en coach vanuit hun eigen bureau ook ruime ervaring vanuit het werken bij een gemeente. Daar hebben zij hun sporen verdiend als Beleidsregisseur, programmaleider, strategisch adviseur en trainer/procesbegeleider. Belangrijke thema’s waarin ze werkzaam zijn (geweest) zijn de begeleiding van de sportakkoorden, van wijk- en gebiedsontwikkeling en van participatieprocessen. Daarnaast zijn ze actief op het gebied van organisatieontwikkeling en netwerksamenwerking. Door de combinatie van de ervaring uit de praktijk van de gemeentelijke wereld en de inhoudelijke kennis rondom netwerksamenwerking zijn ze goed in staat om aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk van de doelgroep waaraan ze training geven.
Wat leer je?
Na het volgen van deze training ben je in staat om goede netwerksamenwerking op te zetten en te herkennen wat er aan de hand is als de samenwerking op een gegeven moment minder goed loopt. Je kunt afhankelijk van de oorzaak de samenwerking weer vlot trekken. Dit doe je zowel door actief met de groep aan de slag te gaan als ook door de opgedane kennis te gebruiken in je eigen handelen.